”For det første er det nødvendigt at aflive alle mink i Danmark. Det gælder desværre også avlsdyrene.”

Sådan lød startskuddet til minkskandalen fra statsminister Mette Frederiksen på pressemødet d. 4. november 2020. Statsministeren beslutter at nedlægge et helt erhverv uden at have lovgrundlaget på plads. Regeringen bryder grundloven.

Kort sagt er minksagen den største politiske skandale i nyere Danmarkshistorie. Og skandalen vokser for hver dag, der går i takt med, at Minkkommissionens arbejde skrider frem. Ledende embedsmænd modsiger regeringen om kendskabet til lovgrundlaget, og belastende oplysninger slettes fra regeringens hjemmesider. SMS’er mellem statsminister Mette Frederiksen og nøglepersoner slettes og kan ikke genskabes.

Hvis en borger begår en ulovlighed og bortskaffer bevismateriale, så falder hammeren prompte. Sådan skal det også være for vores statsminister. Ellers bliver konsekvenserne for vores demokrati og vores tillid til hinanden uoverskuelige.

Beslutningen om at nedlægge minkbranchen sker angiveligt, fordi man frygtede, at Nordjylland kunne blive et ”nyt Wuhan”. Det var et papirtyndt grundlag, der senere skulle vise sig at være forkert. Nordjylland var ikke ved at blive et nyt Wuhan. Cluster 5 blev ikke den trussel mod vaccinerne, som statsministeren ville have os til at tro. Det var ikke nødvendigt at dræbe alle mink i Danmark. En lang række sundhedsmyndigheder, eksperter og professorer har modsagt forklaringen om, at mink udgjorde en vaccinetrussel.

Ikke nok med det. Det var også ulovligt, at regeringen beordrede politi og militæret ind på danskeres private grund for at destruere deres ejendom og livsværk. Det var ulovligt, da regeringen lovede minkavlerne en tempobonus, der ikke var lovgrundlag for.

Beslutningen blev truffet på blot 44 minutter på et møde sent om aftenen d. 3. november. Det er en historisk lemfældig omgang med vores retsstat, tilliden til vores myndigheder og ikke mindst borgernes skattekroner.

Det kommer sandsynligvis til at koste danskerne i omegnen af 20 mia. kr. at skulle udbetale erstatninger for Mette Frederiksens unødvendige og ulovlige beslutning. Det svarer nogenlunde til prisen for at bygge hele Storebæltsbroen.

Det er svært at finde ord, der passer. Men jeg kan love, at Liberal Alliance ikke vil slippe den her sag. Vi vil kæmpe for, at sandheden kommer frem, og at sandheden får konsekvenser.

Minkskandalen udvikler sig dag for dag – det er svært at begribe omfanget af skandalen, og det er svært at få et fuldt overblik over sagen. Vi må skrive historien, mens den udfolder sig. Derfor har vi lavet denne side, så vi kan minde hinanden om, hvad regeringen har gjort. Skriv endeligt til os, hvis vi mangler at medtage centrale elementer i sagen.

Afspil her.

Læs mere i 'Alex Vanopslagh har ordet'

Læs mere om minkskandalen