Regeringen gik i gang med at ødelægge dansk minkavl uden lovhjemmel, og dermed også uden at have nogen erstatning klar til minkavlerne, som fik nedlukket deres erhverv.

Det tog over to måneder, før der blev landet en aftale om erstatning, fordi regeringen og venstrefløjen var påholdende. Liberal Alliance og Venstre pressede på for at give erstatningen det nødvendige omfang, fordi regeringens lovbrud i praksis ødelagde minkavlernes forretning i al tænkelig fremtid, og efter hårdt pres gik regeringen med til en omfattende aftale om erstatning, som også SF og Det Radikale Venstre tiltrådte.

Aftale om erstatning

Aftalen rummer erstatning til både minkavlerne, men også følgeerhvervene, der rammes som følge af nedlukningen af branchen. Erstatningen skal kompensere for de mink avleren havde, da nedslagtningen begyndte, men rummer også erstatning for tabt indtjening i perioden 2022-2030, idet branchen i praksis blev nedlukket. Indtil videre er forbuddet mod minkavl forlænget i 2022, og dermed har minkavlerne ingen mulighed for at fortsætte deres livsværk endnu.

Det samlede beløb forventes at ende på mellem 15,5 mia. og 18,7 mia. kr. Se faktaboks for regneeksempel.

Langsom proces med erstatning

Men alt det er en ringe trøst for minkavlerne, som nu ikke blot har fået smadret deres levebrød, men også er fanget i et ingenmandsland med tomme minkfarme, fordi processen med at opgøre erstatning går uendelig langsomt.

Først efter sommerferien 2021 begyndte regeringen at komme op i omdrejninger til at nedsætte en såkaldt taksationskommission, der skal afgøre erstatningerne for de individuelle minkavlere, og først i oktober 2021 blev den endelige bekendtgørelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri om erstatning sendt i høring.

Regeringen var meget hurtig til at smadre dansk minkavl. Men det går meget langsomt med at give minkavlerne den erstatning, de har krav på.

Vi bliver ved med at kæmpe for, at retfærdigheden sker fyldest for minkavlerne – både for det, de er udsat for, og for at hjælpe dem videre med en anstændig erstatning.

Et eksempel på erstatning

For en gennemsnitlig minkavler ser regnestykket sådan ud*:

Erstatning for aflivede mink: 4.100.000 kroner
Erstatning for tabt indtjening i fremtiden: 7.600.000 kroner
Restværdi af stalde, bure og materiel: 1.300.000 kroner

=13.000.000 kroner pr. avler
Den gennemsnitlige avler har cirka 8,7 millioner kroner i gæld, og store dele af erstatningen går dermed til at indfri denne.

*Beløb beregnet efter størst mulige erstatning til erhvervet.

Læs mere i 'Overblik'

Læs mere om Minkskandalen