Baggrund

I 2018 var LA i regering med til at indføre at personer dømt for bandekriminalitet, i tre år efter udstået straf er udelukket fra visse forsikringsbaserede ydelser, såsom dagpenge, og at de kun kan modtage kontanthjælp og førtidspension på niveau med integrationsydelsen, som er den laveste offentlige ydelse.

Grundlovens § 75, stk. 2 siger, at enhver der ikke kan forsørge sig selv, har ret til at modtage ydelser fra det offentlige. Derfor kan man ikke helt fratage disse personer deres offentlige forsørgelse. Det er selvfølgelig et fortolkningsspørgsmål, hvor lav ydelsen kan være, uden man kommer i konflikt med grundloven. Det vurderes dog generelt, at vi med integrationsydelsen er gået helt til grænsen.

For at denne karantæne kan gives skal vedkomne være dømt efter straffelovens § 81 a. Det er en ret snæver bestemmelse, som kun omfatter de tilfælde hvor der f.eks. er udøvet vold, affyret skud mv. hvis overtrædelsen bunder i en konkret bandekonflikt. Derfor vil tilfælde, som f.eks. det vi så i TV2-dokumentaren ”Den Sorte Svane”, ikke kunne føre til en karantæne fra offentlige ydelser, da det ikke er personfarlig kriminalitet, og da det ikke er direkte som led i en verserende konflikt med en anden bande.

Forslag

Oven på dokumentaren ”Den Sorte Svane” opstod diskussionen om bandekriminelles adgang til offentlige ydelser, da flere af de medvirkende var på bl.a. førtidspension, mens de tydeligvis var raske nok til at begå ganske kompliceret økonomisk kriminalitet. Der er tale om kriminelle der lænser de danske skatteydere gennem deres kriminalitet, og som belønnes med livslang offentlig forsørgelse på et niveau, som mange ufaglærte kun kan drømme om.

Desværre er de nuværende regler så snævre at mange kriminelle ikke rammes af dem. Derfor foreslår Liberal Alliance at ændre reglerne således at enhver dom for personfarlig kriminalitet, dvs. bl.a. vold, voldtægt, drab, brandstiftelse, røveri og trusler, automatisk udløser 10 års karantæne fra at modtage offentlige ydelser på højere niveau end integrationsydelsen. Dømmes man efter bandeparagraffen i straffeloven er karantænen 20 år efter udstået straf.

Derudover foreslår vi, at hvis man deltager i nogen former for organiseret kriminalitet, får man karantæne i 10 år.

Fakta

• 1.266 personer er i dag registreret som værende medlem af en bande.
• 662 af disse personer er enten på dagpenge, SU, kontanthjælp eller førtidspension.
Siden Bandepakke III har kommunerne arbejdet målrettet på at afsløre bandemedlemmers svindel med sociale ydelser. TV2 har adspurgt de fire største kommuner, og ingen af dem fra frataget førtidspension fra et bandemedlem siden 1. januar 2018
• Førtidspension for enlige ligger på 20.370 kr. før skat.
• Førtidspension for gifte/samlevende ligger på 17.315 før skat.
• Efter skat får man udbetalt 7.300 kr./mdr. som enlig uden børn på integrationsydelsen.
• Efter skat får man udbetalt 18.600 kr./mdr. som gift/samlevende med 2 børn på integrationsydelsen.