udenlandsk arbejdskraft i Danmark

Udenlandsk arbejdskraft i Danmark

Udlændinge har beriget Danmark på mange måder gennem historien, og Danmark skal byde både studerende og arbejdskraft fra udlandet velkommen – særligt i en tid, hvor virksomhederne i høj grad efterspørger kvalificeret arbejdskraft.
Det er imidlertid uomgængeligt, at erfaringerne med arbejdskraftindvandring fra en række lande er markant bedre end fra andre – både socialt, kulturelt og økonomisk.

Udenlandsk arbejdskraft skal bidrage til hele samfundet

I perioder med mangel på arbejdskraft i Danmark har skiftende regeringer gjort det lettere at komme hertil for at arbejde som udlænding. Intentionen har været god, men desværre har vi også set alvorlige problemer med at få disse udlændinge og deres efterkommere integreret i det danske samfund. Mange af de integrationsudfordringer, vi har i dag, kan spores tilbage til det store indtog af udenlandsk arbejdskraft i 1970’erne.


Der er lande, hvor vi har gode erfaringer med at integrere borgere fra, og Liberal Alliance ønsker, at det skal være lettere for disse personer at komme hertil og bidrage positivt til det danske samfund.
Derfor ønsker Liberal Alliance både at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft – hvilket skal sikre muligheden for at tiltrække kompetent arbejdskraft – og at denne arbejdskraft, via bilaterale samarbejdsaftaler, begrænses til en række lande, som Danmark historisk har haft gode erfaringer med arbejdskraftindvandring fra. Lande, som Danmark indgår arbejdskraftsaftaler med, skal være villige til at tage deres statsborgere tilbage, hvis de udvises. Opholdstilladelsen skal for personer, som kommer hertil via disse aftaler, bortfalde, hvis de ikke længere er i beskæftigelse i Danmark.