…men nu vil de selv åbne gaveboden på vid gab.

Få dage før valget i 2022 bebudede Mette Frederiksen, at Socialdemokratiet ville udvælge nogle erhverv, som skulle få mere i løn, hvis hun atter blev statsminister.

Det var et uansvarligt forslag, som undergraver på den danske model og risikerer at skabe en usund kultur for, at politikere kan håndplukke vælgersegmenter, som skal forgyldes på et usagligt grundlag.

Som Jakob Ellemann-Jensen selv påpegede dengang, bør vi nemlig værne om den danske model med lokal løndannelse, hvor parterne selv forhandler sig frem til aftaler om lønvilkår.
Derfor fik Mette Frederiksens udspil Venstre til at sende en byge af kritikpunkter mod Socialdemokratiet.

Ifølge Venstres daværende skatteordfører, Louise Schack Elholm, var forslaget ”totalt gavebod”, som gjorde hende ”dybt bekymret for Danmarks fremtid”.

Fra Venstres daværende retsordfører, Preben Bang Henriksen, lød det, at forslaget var ”valgflæsk af værste skuffe”.

Og fra Jakob Ellemann-Jensen selv kunne man høre, at forslaget simpelthen var ”designet til at stikke folk blår i øjnene”.

Men som det er tilfældet for så meget andet af Venstres politik, har piben nu fået en ganske anden klang efter regeringsdannelsen.

For nu har SVM-regeringen så alligevel udset sig fire grupper af offentligt ansatte, som regeringen – med Venstres egne ord – vil åbne gaveboden for at tilgodese, selvom det stikker en kæp i hjulet på den danske model.