…men skåltalerne om retsstaten forsvandt hurtigt.

Både Venstre og Moderaterne gik før og under valgkampen på barrikaderne med krav om, at der skulle laves en uvildig advokatvurdering af, om Mette Frederiksen skulle for rigsretten på grund af den ulovlige ordre om at slå alle Danmarks mink ihjel.

Da De Radikale besluttede sig for at holde hånden over Mette Frederiksen ved at modsige sig denne advokatvurdering, lød det i en video fra Venstres Morten Dahlin:

Hvad er vigtigst for Det Radikale Venstre? At beskytte retsstaten? Eller ministerbiler?” og ”Kære Sofie Carsten Nielsen. Vil du stadig kæmpe for retsstaten? Eller lokker ministerbilerne?”.

Venstres video blev suppleret med adskillige udtalelser til aviserne, interviews til TV-udsendelser og opslag på sociale medier med samme budskab, der slog tonen an om alvorligheden af minkskandalen:

Men da Venstre selv begyndte at deltage i forhandlingerne om en ny SVM-regering, forsvandt skåltalerne om retsstaten hurtigt.

For nu lokkede ministerbilerne (som Venstre selv havde udtryk det om De Radikale) tilsyneladende i en sådan grad, at Venstre droppede sine krav og en advokatvurdering for til gengæld at blive indlemmet i den nye SVM-regering.

Også fra Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne lød der helt andre toner om vigtigheden af at få lavet en advokatvurdering, før partiet blev en del af SVM-regeringen.

Ifølge Lars Løkke handlede en advokatvurdering nemlig om at have respekt for samfundets bærende institutioner” og om, at genskabe tilliden blandt danskerne til, at vi har styr på tingene.

Men da Lars Løkke blev stillet posten som udenrigsminister i udsigt var respekten for samfundets bærende institutioner øjensynligt ikke så vigtigt længere.

Nu kunne kravet om en advokatvurdering af Mette Frederiksens ansvar således droppes alligevel, og ønsket om at beholde respekten for samfundets bærende institutioner blev lagt tilbage i skuffen.