Landbrugspolitik.
Et styrket landbrug.
Dansk fødevareproduktion har høj kvalitet i forhold til produktionen på verdensmarkedet og det skal vi være stolte af og værne om. Som samfund skal vi med udgangspunkt i Aftale om implementering af et grønt Danmark hjælpe landbruget trygt igennem den grønne omstilling.
Derfor ønsker Liberal Alliance en stærk, effektiv og fremtidssikret landbrugspolitik, der balancerer markedskræfterne med politisk regulering for at skabe en bæredygtig og grøn fødevareproduktion. Politikken skal tage højde for de udfordringer, som klimaforandringer, tab af biodiversitet og miljøbelastning udgør, samtidig med at vi fremmer landbrugets muligheder for at agere frit i et velfungerende marked.
Vi ønsker at omstille EU’s landbrugsstøtte, så den understøtter en produktion, der leverer på samfundets efterspørgsel efter bæredygtige løsninger og lever op til den politiske vision om en grønnere fødevareproduktion.
For Liberal Alliance handler det om at bruge de eksisterende støttemidler mere intelligent og målrettet til at fremme en bæredygtig fremtid. Vi ønsker at skabe et landbrug, der er både økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt, og som gør EU’s landbrugspolitik til et instrument for grøn omstilling og samfundsgavn.
Vores målsætninger:
- At omstille landbruget til en mere bæredygtig og markedsorienteret produktion, der i højere grad drives af innovation og forbrugerpræferencer end af statslige støtteordninger.
- At reducere de negative eksternaliteter ved landbrugsproduktionen gennem målrettet støtte frem mod konkrete og målbare grønne resultater.
- At skabe en landbrugspolitik, der belønner landbrugserhvervet for at levere på samfundets efterspørgsel efter klima- og miljøhensyn.
- At sikre, at Danmark og EU går forrest i udviklingen af et grønnere og mere bæredygtigt landbrug, der både kan bidrage til den globale fødevareforsyning og samtidig være en del af løsningen på de miljømæssige udfordringer.
- At styrke dansk landbrugs konkurrenceevne bl.a. ved at afskaffe bo- og arveafgifter ved generationsskifte.
- At EU’s nuværende landbrugsstøtte skal søges udfaset. Indtil da skal støtten i højere grad målrettes incitamenter til bæredygtig produktion og grøn omstilling.
- At danske forbrugeres frihed til at træffe egne forbrugsvalg skal respekteres ved at afvikle afgifter som f.eks. sukkerafgiften. Forslag om forbud mod bestemte fødevarer bør på det skarpeste afvises.
- At Danmarks Naturfredningsforening skal have samme status som andre aktører i klagesager.
Grundprincipper
- Fokus på markedsdrevet udvikling:
- Fødevareproduktionen skal i størst muligt omfang drives af markedskræfterne. Vi ønsker at fremme innovation og markedstilpasning, så landbruget kan levere de produkter, som forbrugerne efterspørger – både i Danmark og internationalt.
- Staten og EU’s rolle bør primært være at regulere og korrigere for markedsfejl og negative eksternaliteter som fx klimapåvirkning og udledning af næringsstoffer til vandmiljøet.
- Gradvis udfasning af grundbetalingen:
- EU’s nuværende landbrugsstøtte, hvor størstedelen går til grundbetaling baseret på areal, skal søges udfaset. Indtil da skal støtten i højere grad målrettes incitamenter til bæredygtig produktion og grøn omstilling.
- Dette vil fremme konkurrencen og sikre, at landbruget udvikles af de mest effektive og innovative producenter, samtidig med at der sættes klare krav til miljø- og klimahensyn.
- Målretning af støtten mod klima, natur og miljø:
- Støtten skal omdirigeres til målrettede virkemidler, der leverer målbare resultater inden for:
- Reduktion af klimapåvirkning fra husdyrproduktion.
- Etablering af lavbundsarealer og skovrejsning.
- Naturgenopretning og biodiversitetsfremmende tiltag.
- Teknologisk innovation til præcisionslandbrug og bæredygtig produktion.
- Støtten bør udbetales på baggrund af dokumenterede resultater og ikke på arealbasis alene. Dette vil sikre, at offentlige midler bruges effektivt til at fremme den ønskede grønne omstilling.
- Støtten skal omdirigeres til målrettede virkemidler, der leverer målbare resultater inden for:
- Højere krav og større fleksibilitet:
- Der skal stilles højere krav til landbrugets produktionsformer med hensyn til naturbeskyttelse og klimahensyn, men med større fleksibilitet for den enkelte enhed til selv at vælge de løsninger, der passer bedst til deres bedrift.
- Omstillingen skal baseres på frivillige aftaler om f.eks. naturbeskyttelse, lavbundsprojekter og skovrejsning, hvor der kompenseres for de samfundsmæssige gevinster, det skaber.
- Øget gennemsigtighed og målopfyldelse:
- En større del af den fremtidige landbrugsstøtte skal bindes op på klare mål og evalueringer af resultaterne.
- Vi ønsker at styrke monitoreringen af landbrugsproduktionens påvirkning af klima og natur, så vi sikrer, at midlerne bruges på de projekter, der har den største effekt.