Psykiatri i Danmark

Det er i perioder med sygdom, at vi er allermest sårbare og har mest brug for hjælp. Derfor er det afgørende, at vi har et velfungerende sundhedsvæsen.

Men i Danmark har vi desværre underprioriteret en væsentligt del af sundhedsvæsenet, nemlig psykiatrien.

Fra år 2011 til 2021 er antallet af patienter i psykiatrien steget fra omkring 127.000 til knap 159.000. Men på trods af den store stigning i antallet af patienter, er psykiatrien stadig underbemidlet.

Når danskerne betaler nogle af verdens højeste skatter og har verdens største offentlige sektor, bør man også kunne forvente ydelser i verdensklasse.

Liberal Alliances ønsker til et løft af psykiatrien

I Liberal Alliance mener vi, at der skal iværksættes et betydeligt løft af psykiatrien. Her er vores ønsker til en 10-års plan for sundhedssektorens psykiatriske indsats.

  • Vi skal styrke kapaciteten i psykiatrien målt på sengepladser og kvalificeret personale.
  • Der skal oprettes differentierede behandlingstilbud, som passer til den enkelte patient.
  • Et fagligt personale bestående af specialiserede teams skal følge den enkelte patient, der i koordinerer patientens behandling, så borgerne ikke bliver fanget mellem forskellige stole.
  • Psykisk sårbare unge skal have én adgang til psykiatrien, hvor fagpersoner med overblik over relevante behandlingstilbud kan skræddersy et individuelt forløb for den unge.

Hvor skal pengene komme fra?

Sådanne initiativer vil naturligvis kræve flere udgifter, men psykiatrien er en kernevelfærdsopgave, som skal prioriteres langt højere, end den bliver i dag.

Derfor vil vi i Liberal alliance nedbringe antallet af akademikere i regionerne, så vi flytter ressourcer fra administratorer og til medarbejdere, der rent faktisk leverer kernevelfærd.

Siden år 2010 er antallet af akademikere i regionerne næsten blevet fordoblet, men mange borgere oplever ikke en bedre service af den grund. Derfor mener vi, at der er penge at hente.