Skandalen om Forsvarets Efterretningstjeneste & sigtelsen af Claus Hjort Frederiksen

FE-skandalen

Den såkaldte FE-skandale kan vise sig at være mere alvorlig end selv Minkskandalen. Regeringens febrilske håndtering af sagen har svækket vores efterretningstjenester enormt, slået sprækker i tilliden til myndighederne og forværret Danmarks samarbejde med vores allierede. Der er tale om en usædvanlig kompleks, mystisk og opsigtsvækkende sag, der trækker overskrifter verden over.

Men hvad skete der egentlig i sagen, og hvorfor er den så alvorlig? Vi har samlet et overblik til dig nedenfor.

Scroll for mere

FE-skandalen skal undersøges til bunds

Selvom det løbende pibler frem med nye oplysninger og afsløringer i skandalen, står en masse vigtige spørgsmål stadig hen i det uvisse.

  • Hvem har truffet de katastrofale beslutninger i sagen?
  • Hvilke konsekvenser kommer skandalen til at få for Danmarks forhold til udenlandske spiontjenester?
  • Er det korrekt – som Claus Hjort Frederiksen har sagt – at Statsministeriet har drevet sagen frem?
  • Er det korrekt – som Eva Smith har sagt – at der lader til at være begået magtfordrejning, og at sagen mod Lars Findsen drives af ”en højt placeret fjende”?
  • Har den gennemgribende overvågning af Lars Findsen været proportionel?
  • Er Folketinget blevet givet private oplysninger om Lars Findsen for at miskreditere ham?
  • Har PET indhentet en dommerkendelse i forbindelse med overvågningen af Lars Findsen, sådan som loven foreskriver?

Ifølge SVM-regeringen er en undersøgelse af FE-sagen tilstrækkelig, hvis man lader Justitsministeriet stå for undersøgelsen og kun forholder sig til hjemsendelsen af Lars Findsen samt de ledende FE-medarbejdere i stedet for hele forløbet.

Det mener vi ikke i Liberal Alliance. For selvfølgelig skal Justitsministeriet ikke være ansvarlig for en undersøgelse af Justitsministeriet selv, og selvfølgelig skal vi have uvildige eksperter til at kulegrave hele det skandaløse forløb.

Vores folkestyre er nemlig ikke tjent med den lukkethed, som omgærder skandalen. Vi skal naturligvis ikke delagtiggøre gud og hver mand i de hemmelige detaljer om vores efterretningstjenester. Men et velfungerende demokrati er kendetegnet ved, at skandalerne bliver undersøgt og får konsekvenser for dem, der misbruger magten.

Derfor har vi i Liberal Alliance fundet fælles fodslag med alle Folketingets partier uden for regeringen om at lade Folketinget stå for en tilbundsgående undersøgelse af hele forløbet. Hvis sagen ikke bliver undersøgt ordentligt, risikerer vi nemlig at gamble med danskernes tillid til magthaverne, myndighederne og retssikkerheden.

Og hvis SVM-regeringen ikke har noget at skjule, kan de vel godt støtte op om, at vi får undersøgt hele sagen af uvildige eksperter?