Skandalen om Forsvarets Efterretningstjeneste & sigtelsen af Claus Hjort Frederiksen

FE-skandalen

Den såkaldte FE-skandale kan vise sig at være mere alvorlig end selv Minkskandalen. Regeringens febrilske håndtering af sagen har svækket vores efterretningstjenester enormt, slået sprækker i tilliden til myndighederne og forværret Danmarks samarbejde med vores allierede. Der er tale om en usædvanlig kompleks, mystisk og opsigtsvækkende sag, der trækker overskrifter verden over.

Men hvad skete der egentlig i sagen, og hvorfor er den så alvorlig? Vi har samlet et overblik til dig nedenfor.

Scroll for mere

En kommission skal undersøge skandalen

Selvom det løbende pibler frem med nye oplysninger og afsløringer i skandalen, står en masse vigtige spørgsmål stadig hen i det uvisse.

  • Hvem har truffet de katastrofale beslutninger i sagen?
  • Hvilke konsekvenser kommer skandalen til at få for Danmarks forhold til udenlandske spiontjenester?
  • Er det korrekt – som Claus Hjort Frederiksen har sagt – at Statsministeriet har drevet sagen frem?
  • Er det korrekt – som Eva Smith har sagt – at der lader til at være begået magtfordrejning, og at sagen mod Lars Findsen drives af ”en højt placeret fjende”?
  • Har den gennemgribende overvågning af Lars Findsen været proportionel?
  • Er Folketinget blevet givet private oplysninger om Lars Findsen for miskreditere ham?
  • Har PET indhentet en dommerkendelse i forbindelse med overvågningen af Lars Findsen, sådan som loven foreskriver?

Vores folkestyre er ikke tjent med den lukkethed, som omgærder skandalen om Forsvarets Efterretningstjeneste og sigtelsen af Claus Hjort Frederiksen. I alle samfund er der en risiko for skandaler, hvor magten misbruges. Men et velfungerende demokratisk samfund er kendetegnet ved, at skandalerne bliver undersøgt og får konsekvenser for dem, der misbruger magten.

I Liberal Alliance vil vi derfor nedsætte en kommission, der skal sætte hele hændelsesforløbet under lup. Vi ved desværre af erfaring – blandt andet fra minkskandalen -, at regeringen ikke taler sandt, når den kommer med redegørelser til Folketinget. Derfor er det nødvendigt, at uvildige eksperter kulegraver forløbet, så vi får indsigt i regeringens rolle i den her sag.