Regeringens rolle i FE-skandalen

Det er en åbenlys skandale, selvom Mette Frederiksen nok som sædvanligt vil insistere på, at regeringen har gjort alt rigtigt. Regeringens håndtering af denne sag er symptomatisk for Mette Frederiksens tilgang til embedet; det allervigtigste er at signalere resolut handlekraft, og så må andre hensyn vie. Skyd først og stil spørgsmål bagefter – uanset konsekvenserne, lovligheden og ordentligheden i handlingerne.

I hvert fald forsvarsministeren, og med al sandsynlighed også statsministeren, har været udmærket klar over, at der eksisterer en aftale mellem USA og Danmark om at give amerikanske efterretningstjenester adgang til at overvåge et kabel der løber igennem Danmark. Vi ved at samtlige forsvarsministre, siden daværende statsminister Poul Nyrup indgik aftalen med den daværende præsident Bill Clinton i slutningen af 1990’erne, er blevet orienteret om aftalen og vigtigheden heraf. Trine Bramsen burde derfor have håndteret sagen internt, i stedet for at lade Tilsynet med Efterretningstjenesterne gå ud med deres pressemeddelelse.

Justitsminister, Matthias Tesfaye, slog d. 2. september 2022 fast, at hele forløbet angiveligt er kørt efter bogen, og at befolkningen bare må sætte sin lid til regeringen og PET. Men kan vi stole på det, når ordene kommer fra den mest magtfuldkomne regering i mands minde, der flere gange er blevet taget i at tale usandt?

Det tvivler vi på i Liberal Alliance. Derfor kræver vi i Liberal Alliance, at en uafhængig kommission skal undersøge hele hændelsesforløbet.

PET's rolle i FE-skandalen

Det står efterhånden klart, at PET har spillet en væsentlig rolle i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste. Vi ved, at det er PET, der har forestået overvågningen af FE-chef Lars Findsen, og at det er chefen for PET, Finn Borch Andersen, der har orienteret flere partiledere om sagen og i den forbindelse har videregivet personlige oplysninger, som ingen relevans har for straffesagen mod Lars Findsen.

Det skal undersøges til bunds, om PET har ageret korrekt og inden for deres mandat i sagen, eller om der har været andre hensyn eller om et pres udefra har spillet ind. Det bør en kommende kommission også kulegrave.