En forfejlet mudderkastning mod Nordic Waste
DEBAT: Sagen om Nordic Waste blev aldrig den miljøkatastrofe, som miljøministeren advarede imod. Det står i dag klart. Jordskredet er afværget, og intet tyder på, at miljøet har taget skade.
Men selvom krisen er afblæst, fortsætter kampen om narrativet. I horisonten lurer et økonomisk efterspil om, hvem der har ansvaret for at betale regningen. Forureneren skal betale, lyder det fra regeringen, og det er, ifølge dem, ejerfamilien bag Nordic Waste. En ejerfamilie, som ganske belejligt viser sig at være velhavende. Regeringen har således god grund til at miskreditere Nordic Waste og fremstille dem som miljøsynderne. Men nogle gange går det tilsyneladende for hurtigt.
Nordic Waste havde til opgave at rense samfundets forurenede jord. En af konsekvenserne ved virksomhedens konkurs er, at PFAS-forurenet jord hober sig op rundt om i landet, fordi der ikke længere findes anlæg til opbevaring af jorden. Så regionerne har ingen steder at placere den, og den allermest forurenede jord opbevarer de i containere eller bigbags. Ledelsen fra selskabet Norrecco var ude for et par uger siden og fortælle om, hvordan de transporter PFAS-belastet jord 2.000 km op til deponering og behandling I Norge.
På miljøministeren må vi forstå, at man må gå anderledes til værks, fordi “vi kan se, hvordan det endte med Nordic Waste”. I stedet for at opbevare jorden i deponier, vil ministeren rense den, men det kræver nye teknologier, og de er endnu ikke klar, lyder det fra ham til DR.
Men teknologien findes. Det gjorde den i hvert fald hos Nordic Waste. Det har ministerens egen styrelse bekræftet i efteråret, da Miljøstyrelsen udkom med konklusionerne fra projektet “Behandling af PFAS-forurenet jord til recirkulering af råstoffer”. Projektet skulle udvikle en jordvaskeenhed til rensning af netop PFAS-forurenet jord. Nordic Waste deltog i projektet og byggede en mindre version af deres anlæg, som blev brugt i undersøgelsen.
Konklusionen? PFAS var let at vaske ud af jorden. Så teknologien findes – og den virker. Tilsyneladende også I Norge.
Tilbage står spørgsmålet, om miljøministeren i sin iver efter at kaste med mudder efter Nordic Waste og gøde jorden for, at Kammeradvokaten når frem til, at de ultimative ejere bag Nordic Waste bør betale milliardregningen for et jordskred, har malet et forfejlet skræmmebillede op af en virksomhed, der havde til opgave at hjælpe miljøministeren med at holde Danmark fri for forurenet jord. Jeg tænker mit.
I værste fald risikerer regeringen at skræmme andre nødvendige investeringer i miljøteknologier væk, fordi virksomhederne udsætter sig selv for udskamning fra øverste hylde, hvis der sker en ulykke som i Ølst.
Som det sidste nye er advokatundersøgelsen af Randers Kommune blevet lækket den 24. april, og Randers Kommune mener, at de fuldstændigt er renset for fejl og mangler i deres tilladelser og tilsyn i rapporten.