Folketingsmedlem

Alexander Ryle

EU-ordfører
It-ordfører
Miljøordfører

Scroll for mere

Derfor er jeg liberal

Der er tre ting ved liberalismen, der er særligt vigtige for mig. En forståelse og accept af forskellighed. Det personlige ansvar, der gør det muligt at hjælpe de særligt udsatte. Og til sidst et optimistisk verdenssyn, hvor man tror på menneskets evne til positiv forandring.

Som ung havde jeg en trang til at gå imod strømmen og selv definere, hvad der var rigtigt og forkert. Jeg gik på en meget rød efterskole, som gav mig en forståelse for, at andre nogle gange mente noget andet end mig – og at det ikke gør noget, hvis man skiller sig ud fra mængden. For mig gav det rigtig god mening, at der findes mere end én rigtig vej gennem tilværelsen, når hver enkelt af os er forskellige individer med forskellige ønsker og drømme for vores liv. Det er netop dét, som det liberale samfund giver plads til.

Det kommer også til udtryk i min egen familie. Min mor er dansk, men jeg har en amerikansk far og britiske bedsteforældre. Derfor blev jeg tidligt globalt orienteret og nysgerrig på andre kulturer. Jeg har altid ment, at de særpræg og den diversitet, som forskellige mennesker og kulturer bidrager med, gør livet mere interessant at leve. Derfor elsker jeg at rejse og hente inspiration fra andre dele af verden og udfordre den måde, vi gør tingene på herhjemme.

For mig at se er det liberale samfund det eneste, der giver den frihed til forskellighed, som jeg holder så meget af. Jeg ser ikke frihed til forskellighed som en lalleliberal floskel. Tværtimod er det forudsætningen for, at mennesker med forskellige ideologier, religioner, kulturer og levemåder kan eksistere side om side og med gensidig respekt og tolerance for hinanden – at vi hver især kan leve, som vi ønsker, så længe vi ikke skader andre eller bliver missionerende i en grad, hvor vi pådutter andre vores egne værdier.

Men frihed kan ikke fungere uden personligt ansvar. Når så mange som muligt tager ansvar for deres eget liv, giver det mulighed for at fællesskabet kan hjælpe dem, der ikke kan selv. Jeg lærte dette som 13-årig, da jeg begyndte at arbejde som cykelbud et par timer om ugen. Selvom det kun gav lidt småpenge, var jeg stolt af at yde en indsats og tjene mine egne penge. For mine forældre betød det samtidig, at der var bedre tid til at være der for min lillebror med Downs Syndrom, som havde mere brug for støtte, end jeg havde.

Ude i samfundet fungerer det på den samme måde: når politikere blander sig mindst muligt i helt almindelige borgernes hverdag, er der bedre tid og ressourcer til at hjælpe dem, som faktisk efterspørger og har brug for hjælpen.

Dommedagsprofetier om krig, pandemier, miljøødelæggelser og ukontrolleret teknologi er blevet kastet i hovedet på mig gennem det meste af mit liv. Både af nyhedsmedier, Greta Thunberg og film som Terminator, Contagion og The Day After Tomorrow. Alligevel har jeg altid haft en tro på, at i morgen bliver bedre end i dag.

For mig er det kerneliberalt, at være optimistisk indstillet for morgendagen og menneskeheden. Gang på gang har vi undervurderet menneskets evne til via kreativitet og hårdt arbejde at løse de udfordringer, vi står overfor. Med ny teknologi, økonomisk vækst og en god portion optimisme for fremtiden har vi allerede de vigtigste ingredienser for at skabe en bedre fremtid for os alle.

Jeg ønsker et samfund, hvor der er frihed til forskellighed, personligt ansvar, bedre hjælp til de mest udsatte og optimisme for fremtiden. Derfor er jeg liberal.

Udvalgsposter og ordførerskaber

Ordførerskaber
EU-ordfører
It-ordfører
Miljøordfører

Udvalgsposter
Medlem af:
Europaudvalget
Forsvarsudvalget
Socialudvalget
Tilsynet i henhold til grundlovens § 71
Udvalget for Digitalisering og It

Afspil video

Om Alexander Ryle

Alexander Ryle er valgt til Folketinget for Liberal Alliance i Københavns Storkreds og derudover 1. suppleant til Borgerrepræsentationen for Liberal Alliance i København.

Han er søn af Christina Ryle og Clive Morrell, han er vokset op i Helsinge og har boet i København i mere end 20 år.

Alexander har været en del af Liberal Alliance siden 2010, hvor han meldte sig ind i Liberal Alliances Ungdom (LAU). Her blev han i 2015 medlem af forretningsudvalget, og på to år formåede han at fordoble foreningens økonomi.

Alexander blev valgt ind i Folketinget i 2022.

Uddannelse og karriere

I 2017 blev Alexander kandidat i erhvervsøkonomi og informationssystemer fra Handelshøjskolen i København. Herefter arbejdede han som Human Capital Management konsulent, først hos Deloitte og sidenhen hos Kainos.

Ved kommunalvalget i 2021 blev Alexander valgt som 1. suppleant til Borgerrepræsentationen i København og er derudover også udpeget som medlem af Vurderingsankenævnet i København.