Folketingsmedlem

Steffen Larsen

Retsordfører
Udlændingeordfører
Integrationsordfører

Scroll for mere

Derfor er jeg liberal

00’erne var en tid, man kunne kalde for en forbudstid. Mængden af regulering, regler og forbud, der begrænsede borgerens muligheder og ret til liv, steg kraftigt. Det var i dén periode, jeg fandt ud af, at jeg var liberal.

Forbudstiden kulminerede på forsiden af Information i 2010. Der kunne man læse en opgørelse over, hvilket parti der var forbudsparti nummer ét i Danmark. Der var simpelthen gået sport i at forbyde mest muligt på Christiansborg, hvor partierne duellerede om at kunne forbyde mest muligt.

På daværende tidspunkt – i hård konkurrence med Dansk Folkeparti, Konservative, Venstre, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Enhedslisten – blev Socialistisk Folkeparti “kåret” til det mest forbudsglade parti, under navnet “Socialistisk Forbudsparti”. Øgenavnet blev efterfulgt af sætningen: “Omtrent hver anden uge kommer SF på noget nyt, der skal reguleres eller forbydes”. Et af forslagene lød, at pædagoger skulle forbydes at gå med parfume på arbejde.

Forbuddene og reguleringerne fra Folketingets partier var mange og forskellige, men fælles for dem var den ansvarsfralæggende, infantiliserende og nærmest nedladende tilgang; fedtskatten, sukkerafgiften, hundeloven, knivloven, rygeloven, regulering af alder for solariebrug og alt det andet, jeg har glemt. For mig stod denne forbudstid for at fjerne ansvar fra befolkningen, imens man fra politisk side ønsker at styre borgernes adfærd.

Denne nudging og adfærdsregulering, som man fra Christiansborg forsøgte at presse ned i halsen på nationens borgere, var og er infantiliserende. Forbudstrangen stammer nemlig fra et syn på borgeren, der som et barn skal hjælpes frem til det ”rigtige” resultat af sine curlingforældre.

Og det er i virkeligheden det, liberalisme handler om for mig: Muligheden for at have lov til at leve sit liv og tage ansvaret for det på sig. Derfor må man som liberal også være imod denne forbudstrang. Fordi voksne mennesker er ikke børn, de er borgere. Mere specifikt er voksne mennesker myndige borgere. Og myndige borgere kan sagtens overskue at tage ansvar på sig, og derfor bør de have friheden til det.

De kan godt selv finde ud af, om de skal gå i solarium, spise flæskesteg eller gå med parfume. Frihed har naturligvis konsekvenser, både gode og dårlige. Men vi skal og må ikke undertrykke borgernes frihed, for det er ud af den frihed, at alt stort og godt i vores samfund kommer.

Derfor er jeg liberal.

Udvalg og ordførerskaber

Ordførerskaber
Retsordfører
Udlændingeordfører
Integrationsordfører

Udvalgsposter
Formand for:
Retsudvalget

Medlem af:
Beskæftigelsesudvalget
Epidemiudvalget
Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Udlændinge- og Integrationsudvalget

Afspil video

Om Steffen Larsen

Steffen Larsen er folketingsmedlem for Liberal Alliance og er valgt ind i København Omegns Storkreds.

Han er el-installatør, tidligere faglærer og selvstændig gennem mange år, og i dag er han ansat som driftsleder i en installationsforretning.