Folketingsmedlem

Sólbjørg Jakobsen

Politisk ordfører
Beskæftigelsesordfører
Ligestillingsordfører
Færøerne-ordfører

Scroll for mere

Derfor er jeg liberal

Nogle vokser op i et hjem præget af politisk debat, hvilket tænder gnisten i dem. Andre har måske en inspirerende samfundsfagslærer som åbner sindet for det politiske univers. Nogle har dog en lidt længere vej – det havde jeg i hvert fald. Politik fyldte ingenting i mit færøske barndomshjem og det var cirka det kedeligste jeg lagde øre til i skolen.

Jeg ænsede aldrig, at min kerne var spækket med liberale værdier!

Det var tanker og værdier såsom min stræben efter at gøre mig umage – uanset om det var skole, gymnastik eller noget 3., der havde fanget min interesse. Mit ønske om at gøre det rigtige, både for mig selv og andre. At sætte en ære i at forsørge mig selv og min familie. Med glæde give en hjælpende hånd til dem jeg kunne hjælpe. Taknemlighed, når mine egne evner ikke var nok og jeg selv var på den modtagende ende af den hjælpende hånd.

Som 19-årig flyttede jeg til Nordjylland. En pigedrøm blev opfyldt og jeg boede endelig i Aalborg. Det nordjyske folkefærd minder meget om det færøske, men landet og mulighederne er bare større end i det lille nordatlantiske ø-samfund. Jeg kunne således føle mig hjemme og omringet spændende udfordringer.

Men selvom menneskerne omkring mig var præget af samme værdier som jeg var opvokset med, så var der noget galt – og det havde det til dels også været på Færøerne, jeg havde bare ikke ænset det.

Jo ældre jeg blev og jo længere jeg dykkede ned i tunge lovsamlinger, voksede frustrationen og kritikken, som en levende sten i skoen. Det var en samfundskritik jeg havde svært ved at definere i begyndelsen. Jeg troede først, at det var forskellene imellem det færøske og danske samfund jeg lagde mærke til – men det kunne jeg heller ikke helt få til at hænge sammen, da kritikken i mange tilfælde gjorde sig gældende for begge samfund.

Den politiske interesse var vækket.

Efter 5 år på skolebænken i Aalborg Øst, kom jeg ud i arbejdslivet og blev en del af ”fællesskabets-hjælpende-hånd”. Jeg mødte et hav af forskellige skæbner, som på forskellig vis havde ført mennesker ind i systemjunglen. Mit perspektiv blev beriget gevaldigt af at være vidne til så mange livsforløb – men selvom det var et givende arbejde at hjælpe mange mennesker, så var jeg også vidne til et forfejlet system.

Interessen for politik blev til brændstof til at gøre en forskel. Jeg satte mig for, at jeg ville bidrage til et mere liberalt samfund.

Det er en fornøjelse og ære at arbejde for et mere frit samfund. Et samfund, hvor vi stræber os på at gøre det rigtige. Sætter en ære i at forsørge os selv og vores egne. Med glæde hjælper hinanden.

Et samfund hvor staten er mindre og den personlige frihed og ansvar er større.

Det er også med et smil på læben, at jeg reflekterer over, at jeg faktisk kæmper for de værdier jeg har kendt og elsket hele mit liv – men bare skulle bruge lidt tid på at definere.

Udvalgsposter og ordførerskaber

Ordførerskaber
Politisk ordfører
Beskæftigelsesordfører
Færøerneordfører
Ligestillingsordfører

Udvalgsposter

Næstformand for:
Ligestillingsudvalget

Medlem af:
Beskæftigelsesudvalget
Færøudvalget
Grønlandsudvalget
OSCEs Parlamentariske Forsamling
Retsudvalget
Skatteudvalget

Stedfortræder i:
Nordisk Råd

Afspil video

Om Sólbjørg Jakobsen

Sólbjørg Jakobsen er folketingsmedlem for Liberal Alliance valgt i Nordjyllands Storkreds.

Som barn voksede hun op blandt Færøernes friske vind og hårdtarbejdende folk.

I dag kæmper hun for at blive et friskt pust i Danmark, hvor hun mener, at alt for lidt er overladt til borgerne, og alt for meget er styret af staten.

Sólbjørg Jakobsen blev valgt til Folketinget i 2022.

Sólbjørg er bosat i Vestbjerg med sin forlovede, Niklas, og børnene Sarita og Liam.