Iværksætterudspil

For få virksomheder vokser sig store i Danmark

Scroll for mere

I Danmark har vi et stort problem. I de sidste 30 år har kun to nye virksomheder med over 1.000 danske medarbejdere set dagens lys. Den ene af Netcompany, der blev børsnoteret på Nasdaq København i 2018, og den anden er Fitness World, som i 2021 planlagde en børsnotering, men blev solgt i stedet.

Ingen af de 11 danske unicorns stiftet i dette årtusinde har skabt over 1.000 danske arbejdspladser. Faktisk har den nok mest værdifulde danske unicorn, Unity, med knap 8.000 globale arbejdspladser, kun skabt 335 arbejdspladser i Danmark.

Vi har i Danmark meget få børsnoteringer, og kun 7,6 % af al nordisk venture- og børskapital i 2021 tilfaldt danske virksomheder. Svenske virksomheder fik til gengæld 60 %. Det er 1,5 gange af Danmark, Norge og Finland tilsammen!

De otte mest værdifulde danske virksomheder (ifølge Forbes 2000) er 103 år gamle i gennemsnit.

Det er ikke bare et problem for virksomhederne selv. Det er også et problem for Danmark, som går glip af en masse fremgang, virkelyst og i sidste ende også velstand. Flere danskere fortjener at få andel i den fantastiske følelse, det er at have ansvar – også for virksomheder.
Når vi skal forklare, hvad der er galt med den danske vækstmotor, ser vi fire store hoved- problemer.

De 4 problemer Liberal Alliance vil løse:

Problem 1: For mange virksomheder forlader Danmark:
Der er blevet skabt en række store, nye virksomheder i Danmark, men de er næsten alle flyttet til udlandet.

Problem 2: For få danskere ejer iværksættervirksomheder:
Mange danskere har en stor del af deres opsparing i mursten og i pensionsselskaber, som investerer i store, gamle virksomheder. Det betyder, at alt for få danskere har et medejerskab i en enorm del af værdiskabelsen og væksten i Danmark.

Problem 3: Danmark holder talenterne ude:
I Folketingets konkurrence om at fremstå strammest på udlændingepolitikken og lukke landet for enhver udlænding, er det som om, man slet ikke fatter, at der foregår en intens international konkurrence om de klogeste hænder og hoveder.

Problem 4: Staten spænder ben:
Staten er dybt afhængig af en dynamisk privat sektor, som skaber vækst og velstand.