Afbureaukratiseringsudspil

Danmark har brug for en bindende bureaukratilov

Afbureaukratisering må ikke længere blot være et valgslogan

Scroll for mere

Danmark er blevet et gennembureaukratiseret samfund.

De statslige regler breder sig over alt – og der er desværre ingen udsigt til forbedringer. Man tillader bureaukratiet at vokse år efter år, og ingen tager ordentligt fat om problemets rødder. Det ser vi lige nu konsekvenserne af.

Man ser konsekvenserne i den offentlige sektor, hvor der er sket en afkobling mellem de eksploderende udgifter og kvaliteten af tilbuddene til borgerne.

Man ser det i erhvervslivet, hvor den mest almindelige klage ikke længere er et højt skattetryk, men et højt tryk af papirer, skemaer og skabeloner fra det offentlige.

Og man ser det i en lovgivning, der i dag har et omfang, som gør det umuligt for borgeren at finde rundt i. Må man bygge et skur i sin have? Må man betale kokken til en fest, man holder, i kontanter? Må man flage med et udenlandsk flag? Svaret blæser i vinden. Vi har fået så mange regler og love, at de fleste af os bryder dem, helt uden at vide det.

Skiftende statsministre er gået til valg på, at der skulle ske et opgør med bureaukratiet. Det gælder også Mette Frederiksen, der blandt andet i valgkampen foreslog et regelstop, hvor man skulle fjerne en regel, hver gang man indførte én. På trods af valgløfterne fortsætter udviklingen i den forkerte retning.

Vi kan ikke længere tillade over for borgerne, at det fortsætter. Derfor foreslår Liberal Alliance, at vi vedtager en bindende bureaukratilov. Vi skylder danskerne at gøre livet bare lidt mindre besværligt.

LA foreslår, at vi på følgende områder indskriver i loven, at der skal være sket reduktioner i 2030:

Liberal Alliance foreslår, at vi bruger tilgangen fra klimaloven, hvor vi nedfælder bindende mål i lovgivningen for reduktioner. Og vi foreslår, at man ligesom med klimaloven forpligter regeringen på:

Danmark har brug for en bindende bureaukratilov

Afbureaukratisering må ikke længere blot være et valgslogan