En bil kan være det, der får dit familieliv til at hænge sammen, uanset om du bor i Danmark eller Sverige. Men på grund af registreringsafgiften koster den frihed dyrt – hvis du er dansker.

Tekst Benjamin Holst · Foto Cathrine Ertmann, Johan Stjernéus og Volvo

Danmark
Claus & Mette fra Hampen

Claus Toksvig er 41 år, gift med Mette Olsen og har to børn på 7 og 9 år. Claus er tidligere elite- cykelrytter, uddannet fysioterapeut og driver en virksomhed.

Claus og Mette er bosat i Hampen, en landsby med 300 indbyggere 20 kilometer sydøst for Ikast. Claus har en times kørsel til kontoret i Hinnerup nord for Aarhus, og hans hustru har lige så lang køretid til sin arbejdsplads. Derudover bruger Claus bilen, når han skal ud og besøge kunder i hele landet. I alt bliver det til mindst 50.000 kilometer i bil pr. år for Claus, og 25.000-30.000 kilometer pr. år for hans hustru. Med den livssituation, parret har, er de nødt til at have to biler.

Claus har en Peugeot 308 SW stationcar fra 2016, mens hans hustru kører i en ældre Peugeot 407 Sedan. Nu er Claus’ børn heldigvis vokset fra barnevogne og bagudstillede barnesæder, men det er ikke længere siden, end at han husker det med gru. Da var bilen fyldt op, selv om det var en stationcar.

Sverige
Therese & Johan fra Hörby

Therese Lindahl er 29 år og lærer ved et gymnasium for elever med en neuropsykiatrisk diagnose. Hendes mand Johan Stjernéus er 32, fotograf og filmproducent. Sammen med sønnen Eliot på 3 år bor de i et isoleret skovområde uden for Hörby i Skåne i det allersydligste Sverige.

Therese har godt 15 kilometer frem og tilbage til sin arbejdsplads og Eliots børnehave i Höör, mens Johan arbejder i det meste af verden med forskellige film- og fotoprojekter, hvilket også giver en del kilometer i bil. Parret har selvfølgelig to biler, hvilket er den naturligste ting i verden i Sverige, hvor biler er billige og allemandseje.

Johan havde tidligere en Landrover 110, men familien kunne ikke retfærdiggøre at have to store firhjulstrækkere stående i garagen. Så Landroveren blev skiftet ud med en Saab 9-5 fra 2010. Nissan’en går ca. 30.000 kilometer pr. år, hvor Johan lægger 20.000 kilometer årligt i sin Saab.

Priseksempel

Volvo V90

Pris i Danmark: 705.000 DKK
Pris i Sverige: 310.000 DKK