Sænk boligskatten

Danmark har nu et af verdens højeste skattetryk, og boligskatterne bidrager til dette alt for høje skattetryk. Det er vigtigt for os, at boligskatterne ikke stiger endnu mere: det vil skabe større usikkerhed for helt almindelige danskere og gøre det sværere at komme ind på boligmarkedet.

Det er Liberal Alliances politik, at sænke boligskatterne, så man som boligejer har tryghed om sin bolig. Vi vil helt konkret sænke boligskatterne med 5 milliarder kroner. Det vil gøre en mærkbar forskel for boligejerne og bidrage til at sænke Danmarks skattetryk.

Vi skal også afskaffe særskatten på dyre boliger. Særskatten giver kun en ekstra indtægt til det offentlige på 0,1 mia. kr. Det er en misundelsesskat på dem, som har tjent mange penge og valgt at bo dyrt. Vi skal ikke lægge en ekstra misundelsesskat på dem, der har klaret sig godt.

Afskaf grundskylden

Vi mener også, at grundskylden skal afskaffes. Det er en uretfærdig skat på boligejere, som hurtigt kan stige afhængigt af, hvilken kommune man bor i. Det skaber utryghed og mindsker den økonomiske frihed for boligejere.

Uden grundskyld vil vi også kunne forenkle boligskattesystemet. Danskerne vil ikke længere skulle betale flere forskellige boligskatter, men kun én lavere boligskat. Det gør livet nemmere for helt almindelige danskere og frigiver penge, som de kan bruge på at forbruge, investere, holde fri m.m. i stedet for at skulle finansiere en alt for stor offentlig sektor.

Hvordan betaler jeg mindst muligt i boligskat?

Mange danskere synes, at det er uretfærdigt, at man skal betale boligskat i et land, der i forvejen har et af verdens højeste skattetryk. Det skaber økonomisk usikkerhed og gør det sværere for folk at få råd til en god bolig, medmindre de har en meget stor formue.

Der er flere ting du kan gøre for at betale mindre i boligskat. For det første kan du udnytte de nedslag og fradrag, som der er for boligskat. Skal du f.eks. ikke bruge din bolig i en længere periode, skal du ikke betale ejendomsværdiskat, mens du er væk. Bor du i en bolig, som er købt før 1. juli 1998, kan du også skifte til en nyere bolig og få din ejendomsværdiskat nedsat med 0,18 %.

Grundskylden bestemmes af kommunerne, så hvis du vil betale så lidt som muligt i grundskyld skal du flytte til en kommune med en lav grundskyldspromille. Kommunen med den laveste grundskyld er Gentofte (16 promille), og den næstlaveste er i Greve (16,9 promille). Omvendt er der flere kommuner med den maksimale grundskyld på 34 promille – f.eks. København, Odsherred og Fanø.