Henrik Dahl har viden og masser af ord med til livets store fællesbord og en lang arbejdserfaring med i politik – og det er godt, for ansvaret ligger bedst hos de voksne, mener han.

Tekst Ulla Hinge Thomsen · Foto Martin Bubandt

Jeg er glad for, at jeg var 55, før jeg blev politiker. Jeg har været universitetslærer, analytiker og haft min egen virksomhed. Det er en enormt god ballast at kunne forstå både offentligt og privat ansatte og selvstændige. Man er nødt til at forandre samfundet, så alle kan følge med. Jeg vil f.eks. gerne forbedre skolen for eleverne, men den skal også være tålelig for lærerne. På samme måde vil jeg gerne rationalisere den offentlige sektor, men medarbejderne skal føle sig trygge. Når du er politiker, rører du ved folks vitale interesser, og det må du tage hensyn til. Det er mest trygt, at ansvaret ligger hos voksne mennesker.

Vi har siddet i en turbulent valgperiode – der er sket utrolig meget, som har ændret verden. Det opildner mig til at gøre mig umage. Jeg tror meget på, at man skal gøre sit bedste. Livet er et sammenskudsgilde, hvor man sætter noget op på bordet, så man med god samvittighed kan tage af det, de andre har med. Hvorfor skriver man 14 bøger og så mange avisindlæg, som jeg har gjort? Fordi man gerne vil stille sin viden til rådighed. I dag er skriveprocessen mere kollektiv. Man smider et indlæg op på Facebook og siger “kommentarer udbedes”. Det er enormt sjovt! Jeg har som fritidsbeskæftigelse at komme med forslag til RokokoPosten, og nogle af mine forslag er endda kommet i.

Jeg elsker at bo i Ribe. Når jeg går til koncert, møder jeg dem, jeg plejer – og nogen, der har gået i skole med min søster. Jeg elsker også mine mandage, hvor jeg kommer ud i Sønderjylland og laver projekter. Et godt civilsamfund giver gode nøgletal. Jeg har en teori om, at der hvor folk går højt op i håndbold, er der håb.

Jeg er vokset op i en akademisk familie, men livsanskuelsen i de kredse opdagede jeg en dag ikke var min. Det var virkelig mærkeligt. Jeg var ved at skrive og redigere en bog med bl.a. Helle Thorning-Schmidt, Margrethe Vestager, Mogens Lykketoft og Mette Frederiksen. Jeg havde meget svært ved at få mine indlæg med i den bog! I dag har jeg masser af venner på tværs af partierne. Det er en stor glæde. Tænk, at jeg lige har kunnet skrive en bog sammen med Nick Hækkerup og Jakob Ellemann om Christiansborg (“Sandheden kort”, red.). Det siger meget om vores demokrati.

Henrik Dahl

Blå bog

- Født 1960
- Opstillet i Sydjyllands Storkreds
-Medlem af Folketinget siden 2015
- Ordførerskaber: Afbureaukratisering, EU, Uddannelse og forskning, Indfødsret, Udenrigs og Undervisning• Ph.d., MA, cand.scient.soc., sprogofficer (russisk)
- Tidl. medieforsker, adjunkt, analytiker og selvstændig, forfatter til 14 bøger
- Bor i Ribe
- Kæreste med Christina, far til tre voksne børn