Anders Samuelsen er blevet sendt til tælling af modgang både politisk og privat mange gange, men at blive liggende er ganske enkelt ikke en mulighed.

Tekst Katrine Basbøll · Foto Martin Bubandt

Min bedste egenskab er, at jeg bliver ved med at rejse mig. Alle kommer ud for kriser og sorte stunder, hvor man ligger i fosterstilling og spekulerer over, om det nogensinde bliver godt igen. Det gør det. Når jeg tænker på de to års ørkenvandring, hvor vi lå på 0,0 % i meningsmålingerne, og nogen hver dag rystede på hovedet ad mig og Liberal Alliance, kan jeg undre mig over, at jeg blev ved. Men når man er i det, tager man jo en dag ad gangen og fokuserer på de små sejre på vejen – opstillingsberettigelse, små fremskridt i meningsmålingerne, vellykkede debatmøder. Erfaringerne fra tiden som nyt parti har været med til at styrke vores begejstring for iværksættere. Politik er selvfølgelig en anderledes branche, men processen med at gå fallit et par gange, før man får succes, har vi jo oplevet på egen krop.

Min far blev liggende, da nederlagene ramte ham. Han gik langsomt til grunde og drak sig ihjel. Hans historie har givet mig en stærk overbevisning om, at jeg ikke kan knække. Det kan jeg simpelthen ikke være bekendt. Jeg har et ansvar over for min familie og mine omgivelser.

Mine børn er forbilleder, der hver dag inspirerer mig med deres positive livssyn. Jeg er stolt af, at de er inspirerende mennesker, der er gode til at række hånden ud og hjælpe andre. Det gælder også deres gamle far, uanset om han har brug for en krammer eller en kærlig indpiskning under træningen, som de hjælper mig med. De er også gode til at hjælpe mig med at lægge telefonen væk. Ellers tjekker jeg hele tiden et eller andet, og så forsvinder nærvær-

et, som er noget af det dyrebareste, vi har. Det gælder faktisk også i politik. De gode politiske samtaler opstår netop, når man er nærværende, giver sig tid til at lytte og ikke bare står i kø til at råbe højt.

Mine største forbilleder i politik er Nelson Mandela og Václav Havel. Jeg er endda så privilegeret at have mødt dem. De har måttet betale med deres frihed for deres politiske overbevisninger og har været i stand til at stå det igennem uden at blive bitre. De er tværtimod gået foran og har været konstruktive og tilgivende. Det er vigtigt at huske i politik, hvor man nemt kan lade sig rive med af småirritationer og bære nag over, hvordan f.eks. pressen har behandlet én – at man fokuserer på det store billede og husker, at man er med i politik for at forandre noget til det bedre.

Anders Samuelsen

Blå bog

- Født 1967
- Udenrigsminister og politisk leder af Liberal Alliance
- Opstillet i Nordsjællands Storkreds
- Midlertidigt medlem af Folketinget første gang i 1997 for Radikale Venstre
- Medlem af Folketinget 1998-2004 for Radikale Venstre
- Medlem af Europa-parlamentet 2004-2007
- Medlem af Folketinget siden 2007, først for Ny Alliance, fra 2008 Liberal Alliance
- Scient.pol.konsulent ved Castberggård Døves Højskole
- Bor i Horsens, men tilbringer meget tid i København
- Single, far til Mikkel og Emil