Kultur- og kirkeminister Mette Bock søger ikke om genvalg til Folketinget, men stiller derimod op ved det kommende Europa-Parlamentsvalg. Det passer godt til en kvinde, der konstant er i bevægelse.

Tekst Ulla Hinge Thomsen · Foto Martin Bubandt

Jeg vil kæmpe for at blive valgt til Europa-Parlamentet, for jeg vil rigtig gerne påvirke udviklingen i disse skæbneår. Der skal trædes på speeder og bremse på en gang. EU skal være stærkere på det grænseoverskridende og det indre marked, men der skal strammes op i forhold til alle de små beslutninger, som medlemslandene selv kan klare.

Jeg har altid været interesseret i at møde mennesker. For tiden kører jeg mere end 90.000 kilometer om året for at hente inspiration hos andre. Da jeg var chefredaktør, mødte jeg også avisens læsere ugentligt. Det personlige møde er blevet vigtigere i vores digitaliserede verden, for når du ser folk i øjnene, får du nogle helt andre indtryk. Man taler kultur, fællesskab og værdier og oplever, hvor meget det fylder i et land som Danmark, selv om vi ikke lægger så meget mærke til det i hverdagen. Der er mange, som er bange for meget i disse år, men vi har en stærk kultur, som er en kæmpe styrke.

Det første jeg gør, når jeg kommer hjem fra en lang dag på farten, er at tage noget andet tøj på. Det er et slags hamskifte, og selv om arbejde og fritid flyder sammen, så får en stor sweater i stedet for de høje hæle mig til at slappe mere af. Det er et lille trick, jeg gerne giver videre.

Jeg kunne sagtens referere til både filosoffer og kendte mennesker, hvis jeg skulle nævne et forbillede eller to, men jeg vil hellere sige, hvad der inspirerer mig allermest. Det gør det frivillige arbejde, der udføres herhjemme. Danmark ligger helt i top, når det gælder frivillighed, og det er værd at hylde. Da vi i 1864 mistede store dele af landet, fik vi grundlagt denne strømning. Hvad udad tabes, skal indad vindes, sagde vi, og på ryggen af det fik vi grundlagt foreningsliv, partier, højskoler, fagbevægelse og ikke mindst det, at vi bare tager fat, når der er brug for det.

Mette Bock

Blå bog

- Født 1957
- Kultur- og kirkeminister
- Opstillet i hele landet til Europa-Parlamentsvalget
- Medlem af Folketinget siden 2011, tidligere medlem af Folketingets præsidium, kultur- og kirkeminister siden 2016
- Cand.phil. i filosofi, cand.scient.pol. og mag.art. i filosofi
- Tid. prorektor, adm. direktør, journalist, kommentator, chefredaktør på JydskeVestkysten og programdirektør i DR
- Bor i Horsens
- Mor til Kirse, Silke og Ask