Kenny Olsen arbejder hver dag for at optimere produktionen på sin gård. Stod det til ham, skulle det offentlige system også optimeres og smidiggøres. Især for dem, der risikerer alt for fremtiden og “sætter røven på kogepladen”.

Tekst Ulla Hinge Thomsen · Foto Martin Bubandt

Lige nu er jeg mest optaget af min familie, min virksomhed og mine medarbejdere og det, vi beskæftiger os med til dagligt, nemlig at producere gode fødevarer. For mig er det håndværket, der er det spændende ved både planteavlen og dyreproduktionen; at få ting til at gro og dyr til at trives. Lige nu har jeg fire medarbejdere. Der er milevid forskel på at være selvstændig landmand og ansat i et landbrug, og det er sjovt at finde ud af, hvilket niveau den enkelte kan nå i arbejdsmængde og dygtighed.

Jeg er den yngste af tre sønner, der er vokset op her, og jeg havde lyst til ikke bare at overtage mit barndomshjem, men også at bringe gården op og drive den som en virksomhed, selv om vi stadig arbejder med levende dyr og med vejret som medspiller. Min far prægede mig og vækkede min interesse for landbrug. Jeg har siddet på en traktor, fra jeg kunne nå pedalerne. Senere fik jeg gode læremestre på min uddannelse, som tidligt lod mig få meget ansvar. Der bliver færre og færre i produktionslandbruget – vi bliver nærmest halveret hvert 10. år – det er en barsk branche på den måde.

Det er nemt at starte virksomhed i Danmark, men lige så snart man går i drift, rammes man af en mur af regler. Jeg synes, man skal belønnes, hvis man springer ud som iværksætter og dermed er med til at sikre de jobs, vi skal leve af i fremtiden. Vi har brug for flere unge mennesker, der tør sætte røven på kogepladen og ofre alt i en periode, og så skal de dæleme belønnes, når det går godt. Der er brug for friere rammer, så der er flere, der tør. I mit erhverv går vi og sukker over mærkelige dumme regler, som tager fokus.

Som landmand ligger meget af identiteten i jobbet – man har sit navn, men gårdnavnet kommer hurtigt på: ”Kenny Olsen fra Siegård”. Jeg tror godt, jeg kunne arbejde i en almindelig virksomhed – og den joker, der hedder vejret, kunne jeg godt undvære! – men jeg ville altid arbejde på at skrue på håndtagene og optimere processerne. Det er det, jeg er bedst til. Hvis jeg bliver valgt ind, vil kampen mod bureaukrati og for iværksættere fylde mest. Der er virkelig et system, som godt kunne køre smidigere!

Kenny Olsen

Blå bog

- Født 1976
- Opstillet i Bornholms Storkreds
- Uddannet landmand
- Selvstændig siden 2003, svineproducent og planteavler
- Bor på gården Siegård nær Svaneke
- Gift med Maibritt, far til Victoria