Ole Birk Olesen har fået sit ministerium helt ind under huden, så når han skal slappe af, skal hjernen tænke på noget andet end politik. Derfor har han lige set serien “Mad Men” for anden gang – også for at blive mindet om de andre vigtige ting i tilværelsen.

Tekst Redaktionen · Foto Martin Bubandt

 

I mit politiske arbejde mærker jeg lykken, når noget lykkes. De dage, hvor vi kommer igennem med noget, der er til gavn for samfundet, er de mest tilfredsstillende. Det sker heldigvis med jævne mellemrum, men jeg åbner nu ikke en flaske champagne og hopper i sofaen af den grund. Snarere læner jeg mig tilbage og fyldes af stilfærdig tilfredshed.

Jeg bliver inspireret af dygtige og gode mennesker, som har mål i livet, der er højere end deres eget velbefindende. Og de må gerne være fiktive. Når jeg holder fri, tænker jeg ofte på politik, men jeg ser også mange film og serier for at tænke på noget andet. Jeg har lige færdiggjort serien Mad Men for anden gang. Hovedpersonen Don Draper en interessant og sammensat figur. Han begår store fejl, men han har også mange positive karakteregenskaber. Draper har fundet ud af, at de nære bånd til familie og venner er det vigtigste, der findes. Han er ikke altid god til at håndtere det, og han leder konstant efter dybere nærhed, men han har forstået det, og han fortæller om det som reklamemand.

Da jeg blev minister for transporten, var det ikke et område, jeg havde beskæftiget mig med som ordfører, men der gik kun et kvarter, fra jeg fik beskeden, til jeg var opslugt af transportpolitikken også. I bund og grund handler transportpolitik jo om folks tid. Man vil gerne fra et sted til et andet, men transporttiden skal helst være så kort som mulig, så man i stedet kan bruge tiden på at være produktiv eller være sammen med familie og venner.

Som dreng ville jeg gerne være ingeniør, for jeg kunne lide flotte bygninger og teknologiske fremskridt. Jeg voksede op på landet. De fleste i min familie var enten landmænd eller gift med landmænd. En enkelt morbror var dog flyttet til København for at blive civilingeniør, og han havde både været i Afrika og Sydamerika for at bygge havneanlæg. Det fascinerede mig, og det gør arbejdet med transport og byggeri også i dag. Det er et privilegium for mig, at jeg kan bidrage til at gøre Danmark til et bedre land.

 

Ole birk olesen

Blå bog

- Født 1972
- Transport-, bygnings- og boligminister siden 2016
- Opstillet i Østjyllands Storkreds
- Medlem af Folketinget siden 2011
- Uddannet journalist
- Har arbejdet ved Ekstra Bladet og Berlingske Tidende og stiftet netmediet 180grader.dk
- Bor i København
- Gift med fotograf Sif Meincke