Hvad skal vi gøre ved inflationen?

Renterne. Priserne på fødevarer. Energipriserne. Det hele er steget markant.

Scroll for mere

Renterne. Priserne på fødevarer. Energipriserne. Det hele er steget markant.

El-afgiften skal trykkes helt i bund, ingen i arbejde skal betale skat af de første 7.000 kroner hver måned, og så skal staten spænde livremmen ind.

Det er i overskrifter Liberal Alliances bud på at afhjælpe den galopperende inflation, som i øjeblikket rammer alle danskere og alle virksomheder.

Mange familier har det derfor hårdt. Erhvervsdrivende er på kort tid gået fra at sorte tal til røde tal på bundlinjen alene fordi, energiregningerne er mangedoblet. En ”almindelig” person i arbejde har i 2022 oplevet at få udhulet værdien af sin løn med 5 % pga. af prisstigninger. Det er en dyster påmindelse om, hvordan det er at leve i den venstreorienterede drøm af et samfund uden økonomisk vækst.

Situationen har ført til, at politikerne falder over hinanden for at komme rendende med hjælp og checks. Men husk: Politikere er oftere modspillere end medspillere, når det kommer til at bekæmpe inflationen. Alle de mange valgløfter ender som regel med at gøre problemet langt større.

Da vi havde store inflationsproblemer i slut 70’erne, forsøgte politikere i Danmark og i udlandet at kompensere folk med at dele gældsfinansieret støtte ud. Den lempelige finanspolitik gjorde inflationskrisen langvarig, og den modarbejdede, at man kunne finde en ægte løsning på problemerne.

Den fejl er vi ved at begå igen, og det er på tide at skifte kurs.

I Liberal Alliance kan vi ikke love guld og grønne skove, fordi der simpelthen ikke er politiske greb, der kan få regningerne til at forsvinde uden, at vi gør problemet meget støre.

Vi må derfor være ærlige: De mørke skyer over dansk økonomi kommer til at ramme os alle.

Det tragiske er, at mange familier ikke har nok at stå i mod med, fordi de bliver forarmet af verdens højeste skatter. Den socialdemokratiske samfundsmodel er, at man vrider så mange skattekroner ud af folk, at de færreste mennesker har en privatøkonomi, der er robust nok til at modstå store, pludselige ændringer.

I stedet for at sænke skatterne vil man så uddele checks til de værdigt trængende, hvilket sjovt nok altid er kernevælgerne. Det er uværdigt og forkert. Danmark skal ikke være et lommepengesamfund, hvor politikerne først opkræver verdens højeste skatter for så at stå i kø for at dele lommepenge ud bagefter.

Opgaven nu er at sørge for at danskerne får mere at stå imod med – at vores samfund er robust nok til at stå i mod de skvulp, der kommer i økonomien.

Det store spørgsmål er nu, om det kun er danskerne, der skal spare, eller om også staten skal holde for. Forbrugsfesten fortsætter nemlig i det offentlige: I 2022 er det offentlige forbrug steget med næsten 3 % mere end prisstigningerne, når man fraregner midlertidige udgifter til håndteringen af COVID.

I Liberal Alliance mener vi, at det er fuldstændig skævt, men det gør venstrefløjen ikke. De vil efterlade hele regningen hos danskerne og de private virksomheder.

Vi har prøvet venstrefløjens løsning med checks, der bliver udbetalt for sent og til de forkerte. Checks er ikke en løsning. Det er på tide med en mere ansvarlig kurs, der tager danskernes hverdagsproblemer alvorligt.

Vores politik er velkendt

  • Vi vil sænke elafgiften fra 70 øre per kWh til EU’s minimum på 0,8 øre pr. kWh. Hvorfor skal vi dog have Europas højeste elafgift i en situation, hvor elpriserne banker op?
  • Vi vil sørge for, at de første 7.000 kr. hver måned, som du tjener på at gå på arbejde, bliver skattefrie. Det vil give alle danskere i arbejde 1.500 kr. mere om måneden at stå imod med.
  • Når danskerne skal spænde livremmen ind, må det offentlige også gøre det. Vi skal finde besparelser i det offentlige så hurtigt som muligt, så vi kan sænke skatter og afgifter. Også evt. midlertidigt, hvis det er det eneste, vi kan blive enige om.

Det sidste, Danmark har brug for, er, at vi spilder mere tid på socialdemokratisk stilstandspolitik og skatteplyndring.

Tiden kalder på liberale løsninger.
Tiden kalder på Liberal Alliance.