Nicolai Bille Krogh har kun 40 procent syn og hørelse, og begge sanser svinder. Han er også direktør for Go Dream, der voksede fra ingenting til en omsætning på et trecifret millionbeløb på blot seks år. Han lever sine drømme ud og giver os andre mulighed for at gøre det samme. Mens vi kan.

Det er 1989, sen aften. Nicolai Bille Krogh skal op i fysik i 9. klasse. Alt er på spil, for Nicolai har lovet sin lærer at få 9 i snit, og i den første eksamen fik han 6.

”Min far, der er kemiingeniør, kom hjem, og jeg sagde, at han var nødt til at lære mig noget ekstra, for nu kunne jeg nok til at få 11. Men jeg havde brug for 13. Så han satte sig ned og fortalte om ny forskning, og næste dag gik jeg op og fik 13 – og blev erklæret egnet i gymnasiet,” fortæller Nicolai Bille Krogh, nu 44 år gammel, over telefonen fra New York.

Nicolai Bille Kroghs fighter-instinkt er medfødt. Det er sygdommen retinitis pigmentosa også. Det betyder, at han har haft en hørenedsættelse hele sit liv og risikerer at skulle gå med blindestok, når han har rundet de 50, fordi hans synsfelt indsnævres, indtil han bliver blind. Diagnosen fik han, da han var 30 år.

”På det tidspunkt underviste jeg på Køge Handelsskole, var single og boede på 36 kvadratmeter. Jeg drak for mange øl om lørdagen og havde tømmermænd om søndagen, og jeg tænkte, at drømmene kunne jeg realisere en anden gang.”

Da Nicolai Bille Krogh først blev diagnosticeret, nægtede han at acceptere sygdommen. Dernæst blev han vred.

”Jeg brugte et halvt år på at have ondt af mig selv og synes, at verden var urimelig. Jeg kørte stærkt og hasarderet, drak og spiste usundt – det var meget destruktivt.”

Men en dag fik Nicolai Bille Krogh en besked, der gav alvorligt stof til eftertanke.

”Min vens far var træt af sit job som lærer og så frem til pensionen. Men fire måneder inden fik han en svulst i hjernen, og tre måneder efter døde han. Hvis han havde haft 20 år, ville han nok have bygget det drivhus og taget den rejse, han drømte om, tidligere.”

For første gang i mit liv tænkte jeg konkret over, hvad meningen med mit liv var - mit why - og det hjalp helt utroligt

Fandt sit why
Så Nicolai Bille Krogh skrev en ”bucket list” – en liste over de ting, han ville nå i sit liv. Øverst stod: ”Finde den eneste ene”. Under stod ”Blive selvstændig”. Derefter et væld af konkrete ting som eksempelvis ”Køre en Ferrari” og ”Flyve i luftballon”. Og så gik han ellers i gang.

”For første gang i mit liv tænkte jeg konkret over, hvad meningen med mit liv var – mit why – og det hjalp helt utroligt. Frygten for at gøre noget blev afløst af frygten for ikke at nå det. Jeg havde kig på en kinesisk pige, men var bange for, hvad min mor og mine venner ville sige. Desuden var hun min studerende. Men alt det blev ligegyldigt. Jeg inviterede hende ud, og i dag er vi gift og har tre børn,” griner Nicolai Bille Krogh.

At blive selvstændig greb han an på samme måde. Med udgangspunkt i sin egen liste udarbejdede han et koncept, der gjorde det tilgængeligt for folk at leve deres drømme ud.

”Jeg ringede for eksempel til alle medlemmerne af Ferrari Club Denmark og spurgte, om de var for ømme over deres bil til at lade mig køre i den? Det var de fleste. Men Rene Rasmussen, som stod sidst på listen, sagde ’det kan vi godt finde ud af’, så jeg samlede 50 drengerøve på Sjællandsringen en søndag eftermiddag, hvor vi drønede rundt.”

Bagefter havde han ikke længere behov for at få en Ferrari selv.

”Hele min idé handler om at dele store drømme op i små bidder, så de bliver realistiske at smage. Når en Ferrari-tur koster 850 kroner, er der ingen undskyldning for ikke at prøve.”

Listen lever
Forretningsmodellen for Go Dream, der startede som oplevelsesgaver.dk, blev netop at omdanne en drøm til et mål – og nå det skridt for skridt.

”Da jeg sad ved mit køkkenbord og solgte ét gavekort om ugen, satte jeg det mål at omsætte for 100 mio. kr. på fem år. Når jeg sagde det til nogen, skiftede de hurtigt emne, og det var fair nok, for der gik seks år, før vi nåede det,” siger Nicolai Bille Krogh og griner igen. Ikke hoverende, men glad. For han sætter pris på det, han har – også i modgang.

”På et tidspunkt var jeg nødt til at låne penge af min far. Det var ikke sjovt, men hvad var det værste scenarie? At skylde 200.000, men jeg havde jo stadig min nyfødte datter. Hvis du kan abstrahere fra, hvad andre tænker, kan du fjerne frygten, og nedture er ofte baseret på frygt.”

Selv er Nicolai Bille Krogh ikke bange, selv om hans sanser svinder – i dag har han 40 procent syn og hørelse. Han tror, at han vil blive reddet af forskningen og ikke miste synet helt, men han læner sig ikke tilbage og venter. Han er flyttet til New York med sin familie, og netop nu forhandler han med sin bestyrelsesformand om ti ugers ferie, så han kan rejse med sine børn, mens han kan se – og mens de stadig gider.

BLÅ BOG

Nicolai Bille Krogh

Født i 1974, cand.merc., iværksætter, foredragsholder, adm. dir. i Go Dream A/S, der beskæftiger over 40 ansatte og er på hylderne i både Danmark, Norge, Sverige og New York.

Gift med Pu-Wang, far til tre børn på 6, 7 og 10 år.

Familien bor i New York.