Selv om du kommer skævt fra start i livet, kan du godt få masser af succes og have råd til dyre biler. Det er Coolshop-ejer og iværksætter Jacob Risgaard et mønstereksempel på. Men pengene er ikke drivkraften – eller målet.

Det gik helt galt i 9. klasse. Efter at have fået en advarsel af rektor for at ryge i fysiklokalet, hvor det ikke altid er lige smart at tænde ild, skulle Jacob Risgaard have gaver med til et pakkespil kort tid før juleferien. Han gik efter sine egne pakker – og vandt dem. Af fløj papiret, og så blev de øl, han havde pakket sirligt ind, ellers knappet op og drukket midt i skoletiden.

Og så røg Jacob Risgaard ud ad skoleporten og ind på et ungdomscenter for besværede børn. Gutten fra Vendsyssel var dog ikke sen til at vende hele molevitten til sin fordel.

”Jeg kom på mediehøjskole i Esbjerg, men fandt ud af, at jeg nok skulle have fulgt mere med i skolen, hvis jeg gerne ville være journalist. Så jeg kom i stedet i lære i en fotobutik og fik en handelseksamen,” siger Jacob Risgaard, der i dag er blevet millionær på blandt andet webshoppen Coolshop og i efteråret ramte TV 2’s primetime som vært for programmet ”365 dage til succes”, hvor han coacher andre iværksættere. Risgaard voksede op i Sæby ved Vendsyssels kyst, hvor han boede med sin mor. Og var lidt af en rod – med store drømme. Han husker at sidde på sit værelse og se på en plakat af en fed bil og forestille sig, hvordan det ville være at køre i den. Drømme om, at han ejede sådan en. Måske en dag. Og så beskriver han generelt sin barndom som en tid, hvor der skulle prøves grænser af.

”Dygtige iværksættere har ofte haft en fucked-up barndom,” siger den i dag 41-årige Jacob Risgaard grinende:

”I USA mener man, at de mennesker, der bor i Midtvesten, bliver bedre iværksættere, fordi de har overlevet tornadoer og ikke føler, de kan dø. Derfor tør de kaste sig ud i hvad som helst, eftersom de ikke har noget at miste. Sådan har jeg det også.”

På røven og op igen
Da Risgaard tilbage i 1990’erne var ved at være færdig med handelseksamen, begyndte han at importere dvd’er fra USA og sælge dem i Danmark. Det blev en styrtende god forretning, men så bristede it-boblen i år 2000, og Risgaard skyldte pludselig over 1 million i banken. Ad omveje endte Risgaard med at få et tilbud fra brødrene Mark og Mike Nielsen om at stifte hjemmesiden Coolshop, der i dag er en af Danmarks mest besøgte handelssider.

For Jacob Risgaard handler iværksætteri om gejst. Han vil skabe noget, se det vokse og så måske sende det i en ny retning. Pengene er underordnede.
”Jeg har aldrig startet en virksomhed for at tjene penge. Det har været for at have det sjovt, for en iværksætter er ligesom en 100-meter-løber. Han går også først efter resultatet, og så kommer pengene måske senere. Når jeg møder folk på gaden, der kender Coolshop, bliver jeg stolt. At have over 2,5 millioner kunder er en vild følelse, men penge er derimod uden værdi, indtil man bruger dem på noget fedt,” siger iværksætteren, som især har kastet sine penge efter dyre biler. Drengedrømmen er i dag blevet virkelighed. Med årene har det ført til, at Jacob Risgaard og Coolshop har skabt velgørenhedsløbet Cool Car Race, hvor nogle af verdens sejeste øser kører ned igennem Europa, mens der samles ind til syge eller nødlidende børn.

”Ambitionen med Coolshop har altid været, at vi skal være en af de danske virksomheder, der giver mest væk i velgørenhed i forhold til vores størrelse. Vi giver vel nogle millioner væk om året, men det er altså ikke, fordi vi gerne vil lyde frelste. Det er, fordi vi mener, at pengene skal kanaliseres den vej, og det er bestemt også af egoistiske årsager. Det føles fedt at give væk,” siger Risgaard.

Jeg kører i vilde biler, fordi de er sjove, og ikke fordi at jeg vil vise, at jeg har mange penge. For jeg har prøvet ikke at have nogen

Mere sats, tak!
Tidligere i år blev løbet kørt for syvende gang, og den energi, der ligger bag det, er den samme, som Jacob Risgaard mener, at iværksættere bør have. Her skriver vi os lige ind i en af hans nye missioner: At forklare os danskere, at iværksætteri ikke bare er noget, der sker fra den ene dag til den anden.

”For tiden er iværksættere de nye rockstjerner, der har fået deres eget ’X Factor’-show med ’Løvens hule’. Men den hype, der er om iværksætteri, matcher ikke virkeligheden,” siger Risgaard, der selv er blevet vært for det nye TV 2-program ”365 dage til succes”.

”Man skal ikke starte en virksomhed, hvis man bare vil være rig. Iværksættere må gøre det, fordi de brænder for det, for størstedelen af virksomhederne går jo på røven inden for det første år. Derfor skal man passe på med at sætte iværksætteri op på en piedestal og derimod sigte efter det lange, seje træk,” siger Risgaard, der mener, at danske iværksættere bør skele langt mere til USA, for på den anden side af Atlanten anses man først som voksen, når man har prøvet at gå konkurs.

”Man bliver mere ydmyg af det. Jeg havde allerede masser af penge på kontoen som 18-årig, men som 20-årig gik jeg så konkurs. Jeg fik først et dankort, da jeg blev 30 år, og det har lært mig, at man skal arbejde stenhårdt og ikke tro, man er mere, end man er. Jeg kører i vilde biler, fordi de er sjove, og ikke fordi jeg vil vise, at jeg har mange penge. For jeg har prøvet ikke at have nogen,” siger Jacob Risgaard og forklarer, hvordan hans forhold til penge blev formet, dengang han boede på ungdomscentret efter at være blevet kylet ud af skolen:

”Dengang lærte jeg mig selv at lægge penge til side. Penge, som jeg gav til vagabonder og tiggere. Det gav mig nemlig et mentalt blik på, at jeg havde mere, end jeg behøvede. Her i Danmark har vi masser af penge, og meget få er fattige. Det skal vi huske, for så tør vi også satse mere.”

Jacob Risgaard

BLÅ BOG

Født 1977.

Uddannet fra Esbjerg Handelsskole.

En af Danmark mest succesfulde it-iværksættere og medejer af coolshop.com og coolrunner.dk.

Er derudover involveret i flere små og mellemstore virksomheder som SmartGuy, Snurbart, Entertainment Trading, pixel.tv, Turf Tank og Creative Distribution Company.

Arrangerer hvert år Cool Car Race, hvor nogle af verdens lækreste biler stiller op og samler ind til et godt formål.