7 facts – Verden er meget bedre i dag end den var i går
”Det er nemt at lægge mærke til alle de dårlige ting, der sker i verden. Det er sværere at få kendskab til de gode: Milliarder af forbedringer, som aldrig bliver rapporteret,” påpeger den nu afdøde svenske professor Hans Rosling i bogen ”Factfulness”, der udkom på dansk tidligere i år, og hvori han også beskriver den lange række fremskridt, som verden har oplevet på blot et par generationer. Rigtig meget går rent faktisk i den rigtige retning!
”I løbet af de seneste 20 år er der sket en halvering af den andel af verdens befolkning, som lever i ekstrem fattigdom. Det er fuldkommen revolutionerende. Jeg betragter det som den vigtigste forandring, der er sket på kloden i min levetid,” skriver han i bogen, der er blevet skamrost i verdenspressen, og som Bill Gates har kaldt en af de vigtigste bøger længe, fordi den tør at se på verden med anderledes øjne. Tag nu blot disse syv gode eksempler på positiv udvikling, som Hans Rosling udpeger i sin bog.
1. Farvel til fattigdom
Over de seneste 20 år er andelen af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom, næsten halveret. Samtidig bor størstedelen af klodens befolkning i mellemindkomstlande i dag. Og tallene bliver endda endnu mere markante, hvis de sættes ind i et længere tidsinterval: I år 1800 var det hele 85 pct. af verdens borgere, der kunne betragtes som ekstremt fattige. I 1966 var tallet dalet til 50 pct., mens tallet i dag er nede på blot 9 pct.
2. Meget mere elektricitet
I dag har mere end 85 pct. af verdens befolkning adgang til elektricitet. Det tal var kun 72 pct. i 1991, og så længe vi fortsat ønsker blandt andet tøjvask og tv, vil stigningen og de gode nyheder formentlig fortsætte.
3. Hurra for demokrati
56 pct. af verdens befolkning lever under demokratiske forhold. Det lyder måske ikke af så voldsomt meget, men ser man på det med historiske briller, var det tal kun 1 pct. i 1816 og omkring 10 pct. i 1930’erne. Så det går altså i den rigtige retning.
4. Piger på skolebænken
Hvis du er af den tro, at piger i ressourcesvage lande ikke får en uddannelse, så er her tankevækkende nyt: Faktisk afslutter 60 pct. af pigerne underskolen i lavindkomstlande. Det er kun i nationer, der lever med særlige krigslignende tilstande, at tallet er under 20 pct. Og det ser endnu bedre ud, når vi kigger ud over hele verden, for i dag går hele 90 pct. af alle verdens piger i underskole. I 1970 var det kun 65 pct. af alle piger på verdensplan, der satte sig ned ved et skolebord hver dag.
5. Færre kernevåben
I 1986 var der rundt regnet 64.000 atomsprænghoveder i verden. I dag er antallet af kernevåben nede på 15.000.
6. Sikret mod sygdom
Nutidens tv-skærme excellerer ofte i billeder af børn, der mangler medicin. Men rent faktisk er mere 80 pct. af verdens børn i dag vaccineret. Det betyder, at dødeligheden iblandt klodens børn, inden de fylder fem år, er faldet fra 44 pct. i år 1800 til 4 pct. anno 2016.
7. Rent vand, ja tak
Andelen af mennesker, som har adgang til vand fra en beskyttet kilde, er steget med hele 30 pct. på blot 35 år. For i 1980 var det kun 58 pct., der havde denne mulighed – i 2015 var det tal steget til 88 pct.
Hans Rosling og “Factfulness”
Hans Rosling var en verdensberømt svensk læge og professor i international sundhed ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Karolinska Institutet.
Han holdt i 2014 en TED Talk om statistik, der i dag er blevet set over 12 millioner gange.
Efterfølgende udgav han den faktabaserede bog ”Factfulness – 10 grunde til at vi misforstår verden – og hvorfor den er bedre end vi tror” i samarbejde med sin søn og svigerdatter.
Hans Rosling døde i 2017 og skriver i bogen, at den er hans ”sidste forsøg på at påvirke verden: på at ændre folks tankegang, dæmpe deres irrationelle frygt og omdirigere deres energi til konstruktive aktiviteter”.
”Factfulness”, Hans Rosling (med Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund), 376 sider, 299,95 kr., Lindhardt og Ringhof